Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy zaczyna się pewno w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz używali owoce kawowca. Mimo to wtedy nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, innymi słowy pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie gotowali owoce kawowca oraz wzburzali je z solą i masłem, a samych plonów nie uprawiano umyślnie w praktycznych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Wiele stuleci w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została opracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, żeby można było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozpowszechniać się w globie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w takim razie coraz to bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności i przechodząc rozmaite modyfikacje, aby uzyskać rozmaite postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Dziś większość spożywanych produktów jest dla nas niezmiernie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga kolosalnego trudu. kawa parzona czy z ekspresu Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niesłychanie sporadyczne przypadki. Toteż także tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a też stosownego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film