Kuchnia włoska jest jedną z w największym stopniu wziętych na całym świecie. Dziś posmakować można jej nie tylko w słonecznej Italii – jak oryginalne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu posiadają włoskie specjały. Co uwielbiają konsumować prawdziwi Włosi?
Co jest najbardziej znaczącym włoskim daniem?
Trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza jednoczy się z Włochami. Miłują ją także sami Włosi.
Doskonała serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu określany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże smacznego dania. W największym stopniu znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze szczególnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co właściwie lubią jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o makaronach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, iż to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest naturalnie spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z różnorodnego typu sosami. Ważne jest, aby nie był on rozgotowany. Al dente, inaczej odrobię twardy – taki powinien być dobrze ugotowany makaron według Włocha. Inne popularne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą i sposobem podania.
Włoska kuchnia jest ogromnie urozmaicona. Poświęcić wolno jej w rzeczy samej długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują też słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu jednakże na to, po które danie sięgamy, jesteśmy w stanie być pewni, że zachwyci ono głębią smaku i aromatu.