Apetyczny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Naturalnie, chodzi o mozzarellę. Legendarny na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a wnikliwie z rejonu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko dzięki łagodnemu smaku, niemniej jednak też charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają zupełnie nowego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, niemniej jednak równocześnie nie zmienia swojego delikatnego oraz naturalnego smaku.
tiramisu galbani
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami lub innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym właśnie serem nieczęsto zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niesłychanie specyficzne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest bezustannie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne
przepis na włoska pastę
Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie zwykli ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak rzeczywiście ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy także mozzarelli. W jaki sposób nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w największym stopniu znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle standardowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa oraz receptura są napisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.
ilgustoitaliano
Skąd w związku z tym wziąć innowacyjny, rozkoszny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do wypróbowanych delikatesów. Należy niemniej jednak liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie sporo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy sztampowego sera mozzarella możemy ogłosić jedno – w rzeczywistości warto dopłacić oraz napełniać się pysznym smakiem.