Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz smacznie zjeść? Pośród wielu alternatyw, które oferuje kuchnia z Europy na szczególną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to różnorodność aromatów, kolorów oraz duża dawka zdrowia.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Polakom włoska kuchnia, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i czasem z winem. Tymczasem włoskie dania to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Podstawowe włoskie potrawy
Pasty to baza włoskiej kuchni. Włosi gotują pasty w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie trudno wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do makaronu. włoska restauracja bez glutenu w Krakowie Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty nie mogą się przejeść.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też lasagne, focaccia, piada oraz szeroki wybór deserów – takich jak granita czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film